-->Donations via PayPal [External Link Removed for Guests] :guitar
-->Installation/Post Installation Tutorial [Local Link Removed for Guests]
-->Useful Links [Local Link Removed for Guests]
-->Olarila Images - Updated images [Local Link Removed for Guests]
-->Guides and Tutorials [Local Link Removed for Guests]
-->Clover Folder for All Chipsets [Local Link Removed for Guests]
-->DSDT Patch Requests [Local Link Removed for Guests]

No audio from board's sound card with AppleALC

noisegate
Posts: 20
Joined: 18 Dec 2018, 17:32
CPU: i7 4930k
Motherboard: X79 Deluxe
GPU: RX 580

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by noisegate » 18 Sep 2019, 11:49

Mojave 10.14.6
AppleALC v1.4.1
Lilu v1.3.8
CodecCommander v2.7.1
Lilu and AppleALC are both installed in /EFI/CLOVER/kexts/Other

My board uses ALC1150
I tried all layouts as boot args, none of them worked

Any pointers please? :)

Thank you

Added in 3 minutes 48 seconds:
@MaLd0n

I forgot we already discussed the subject here and you said you edited codeccommander for ALC1150.
Sadly I can't find it anywhere. Is there a way you could send me a link if you can find it again?

Thank you in advance!
User avatar
onemanosx
Olarila Staff
Olarila Staff
Posts: 1322
Joined: 03 Feb 2018, 05:42
CPU: Intel i7-6700HQ HM170 Chipset
Motherboard: Acer Aspire VN7-592G Laptop
GPU: Intel HD 530 + Nvidia GTX 960M

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by onemanosx » 18 Sep 2019, 12:10

noisegate, Working ids are as in this link [External Link Removed for Guests]

You should be able to see the intended layout id is successfully injected using ioreg (whether or not audio is working). Can you confirm?
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

Acer Aspire V15 Nitro- Black Edition VN7-592G/HM170 Chipset
Intel i7-6700HQ, 8GB RAM (UEFI Clover Catalina)

MSI B360 Gaming Arctic
Intel i5-8600 16GB RAM Asus Radeon RX580 8GB (UEFI Clover Catalina)

Gigabyte GA-Z68-D3H-B3 (Retired)
Intel i7-2600 16GB RAM Asus Radeon RX580 (UEFI Clover High Sierra)
noisegate
Posts: 20
Joined: 18 Dec 2018, 17:32
CPU: i7 4930k
Motherboard: X79 Deluxe
GPU: RX 580

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by noisegate » 18 Sep 2019, 12:46

Thanks for your reply, what should I be looking for, where is the injected layout supposed to show?
User avatar
onemanosx
Olarila Staff
Olarila Staff
Posts: 1322
Joined: 03 Feb 2018, 05:42
CPU: Intel i7-6700HQ HM170 Chipset
Motherboard: Acer Aspire VN7-592G Laptop
GPU: Intel HD 530 + Nvidia GTX 960M

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by onemanosx » 18 Sep 2019, 12:49

[Local Link Removed for Guests] wrote: [Local Link Removed for Guests]
18 Sep 2019, 12:46
Thanks for your reply, what should I be looking for, where is the injected layout supposed to show?
In this example, layout id 1 is injected. Do note in ioreg the id is shown as HEX.

[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

Acer Aspire V15 Nitro- Black Edition VN7-592G/HM170 Chipset
Intel i7-6700HQ, 8GB RAM (UEFI Clover Catalina)

MSI B360 Gaming Arctic
Intel i5-8600 16GB RAM Asus Radeon RX580 8GB (UEFI Clover Catalina)

Gigabyte GA-Z68-D3H-B3 (Retired)
Intel i7-2600 16GB RAM Asus Radeon RX580 (UEFI Clover High Sierra)
noisegate
Posts: 20
Joined: 18 Dec 2018, 17:32
CPU: i7 4930k
Motherboard: X79 Deluxe
GPU: RX 580

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by noisegate » 18 Sep 2019, 12:59

Thanks! Layout id 1 is indeed injected

Here's where I'm at at the moment:
Image
User avatar
onemanosx
Olarila Staff
Olarila Staff
Posts: 1322
Joined: 03 Feb 2018, 05:42
CPU: Intel i7-6700HQ HM170 Chipset
Motherboard: Acer Aspire VN7-592G Laptop
GPU: Intel HD 530 + Nvidia GTX 960M

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by onemanosx » 18 Sep 2019, 13:18

[Local Link Removed for Guests] wrote: [Local Link Removed for Guests]
18 Sep 2019, 12:59
Thanks! Layout id 1 is indeed injected

Here's where I'm at at the moment:
Image
indeed you are trying to inject layout id 1. But what does ioreg show?
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

Acer Aspire V15 Nitro- Black Edition VN7-592G/HM170 Chipset
Intel i7-6700HQ, 8GB RAM (UEFI Clover Catalina)

MSI B360 Gaming Arctic
Intel i5-8600 16GB RAM Asus Radeon RX580 8GB (UEFI Clover Catalina)

Gigabyte GA-Z68-D3H-B3 (Retired)
Intel i7-2600 16GB RAM Asus Radeon RX580 (UEFI Clover High Sierra)
noisegate
Posts: 20
Joined: 18 Dec 2018, 17:32
CPU: i7 4930k
Motherboard: X79 Deluxe
GPU: RX 580

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by noisegate » 18 Sep 2019, 13:24

Sorry my post was confusing. Layout id 1 does show as injected in ioreg:
Image
User avatar
onemanosx
Olarila Staff
Olarila Staff
Posts: 1322
Joined: 03 Feb 2018, 05:42
CPU: Intel i7-6700HQ HM170 Chipset
Motherboard: Acer Aspire VN7-592G Laptop
GPU: Intel HD 530 + Nvidia GTX 960M

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by onemanosx » 18 Sep 2019, 13:26

noisegate, change layout id. Reboot. Then look at ioreg if layout id changes. If it does, clover injection is not the issue.
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

Acer Aspire V15 Nitro- Black Edition VN7-592G/HM170 Chipset
Intel i7-6700HQ, 8GB RAM (UEFI Clover Catalina)

MSI B360 Gaming Arctic
Intel i5-8600 16GB RAM Asus Radeon RX580 8GB (UEFI Clover Catalina)

Gigabyte GA-Z68-D3H-B3 (Retired)
Intel i7-2600 16GB RAM Asus Radeon RX580 (UEFI Clover High Sierra)
noisegate
Posts: 20
Joined: 18 Dec 2018, 17:32
CPU: i7 4930k
Motherboard: X79 Deluxe
GPU: RX 580

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by noisegate » 18 Sep 2019, 13:36

I went for layout id 2, both as a boot arg and in devices > audio > inject
It shows as injected in ioreg, so like you said it's not the issue

Any idea where to look? MaLd0n did mention an edited codeccommander for ALC1150 but I can't find it here or elsewhere.

Thanks again for your time
User avatar
onemanosx
Olarila Staff
Olarila Staff
Posts: 1322
Joined: 03 Feb 2018, 05:42
CPU: Intel i7-6700HQ HM170 Chipset
Motherboard: Acer Aspire VN7-592G Laptop
GPU: Intel HD 530 + Nvidia GTX 960M

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by onemanosx » 18 Sep 2019, 13:46

noisegate, As the saying goes, use latest Lilu and AppleALC kexts. Where do you install the kexts? Clover/kexts/other or L/E?

Codec Commander: [External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

Acer Aspire V15 Nitro- Black Edition VN7-592G/HM170 Chipset
Intel i7-6700HQ, 8GB RAM (UEFI Clover Catalina)

MSI B360 Gaming Arctic
Intel i5-8600 16GB RAM Asus Radeon RX580 8GB (UEFI Clover Catalina)

Gigabyte GA-Z68-D3H-B3 (Retired)
Intel i7-2600 16GB RAM Asus Radeon RX580 (UEFI Clover High Sierra)
noisegate
Posts: 20
Joined: 18 Dec 2018, 17:32
CPU: i7 4930k
Motherboard: X79 Deluxe
GPU: RX 580

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by noisegate » 18 Sep 2019, 13:49

I use latest kexts in the right places (please check original post)
I'm a bit lost... :|
User avatar
onemanosx
Olarila Staff
Olarila Staff
Posts: 1322
Joined: 03 Feb 2018, 05:42
CPU: Intel i7-6700HQ HM170 Chipset
Motherboard: Acer Aspire VN7-592G Laptop
GPU: Intel HD 530 + Nvidia GTX 960M

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by onemanosx » 18 Sep 2019, 13:56

[Local Link Removed for Guests] wrote: [Local Link Removed for Guests]
18 Sep 2019, 13:49
I use latest kexts in the right places (please check original post)
I'm a bit lost... :|
Dont worry. If you are certain you are had not modified native AppleHDA, you are in the right track with Lilu and AppleALC in Clover.

Extract a sendme archive.
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

Acer Aspire V15 Nitro- Black Edition VN7-592G/HM170 Chipset
Intel i7-6700HQ, 8GB RAM (UEFI Clover Catalina)

MSI B360 Gaming Arctic
Intel i5-8600 16GB RAM Asus Radeon RX580 8GB (UEFI Clover Catalina)

Gigabyte GA-Z68-D3H-B3 (Retired)
Intel i7-2600 16GB RAM Asus Radeon RX580 (UEFI Clover High Sierra)
noisegate
Posts: 20
Joined: 18 Dec 2018, 17:32
CPU: i7 4930k
Motherboard: X79 Deluxe
GPU: RX 580

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by noisegate » 18 Sep 2019, 14:01

AppleHDA is indeed left untouched
[External Link Removed for Guests]
Thanks again, onemanosx
User avatar
onemanosx
Olarila Staff
Olarila Staff
Posts: 1322
Joined: 03 Feb 2018, 05:42
CPU: Intel i7-6700HQ HM170 Chipset
Motherboard: Acer Aspire VN7-592G Laptop
GPU: Intel HD 530 + Nvidia GTX 960M

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by onemanosx » 18 Sep 2019, 14:04

noisegate, Are you just uploading the ioreg? That isnt useful.

Run this app [Local Link Removed for Guests]

And upload sendme folder on google drive.
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

Acer Aspire V15 Nitro- Black Edition VN7-592G/HM170 Chipset
Intel i7-6700HQ, 8GB RAM (UEFI Clover Catalina)

MSI B360 Gaming Arctic
Intel i5-8600 16GB RAM Asus Radeon RX580 8GB (UEFI Clover Catalina)

Gigabyte GA-Z68-D3H-B3 (Retired)
Intel i7-2600 16GB RAM Asus Radeon RX580 (UEFI Clover High Sierra)
noisegate
Posts: 20
Joined: 18 Dec 2018, 17:32
CPU: i7 4930k
Motherboard: X79 Deluxe
GPU: RX 580

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by noisegate » 18 Sep 2019, 14:08

ioreg dump keeps failing
User avatar
onemanosx
Olarila Staff
Olarila Staff
Posts: 1322
Joined: 03 Feb 2018, 05:42
CPU: Intel i7-6700HQ HM170 Chipset
Motherboard: Acer Aspire VN7-592G Laptop
GPU: Intel HD 530 + Nvidia GTX 960M

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by onemanosx » 18 Sep 2019, 14:11

[Local Link Removed for Guests] wrote: [Local Link Removed for Guests]
18 Sep 2019, 14:08
ioreg dump keeps failing
Allow permissions in Security Pref
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

Acer Aspire V15 Nitro- Black Edition VN7-592G/HM170 Chipset
Intel i7-6700HQ, 8GB RAM (UEFI Clover Catalina)

MSI B360 Gaming Arctic
Intel i5-8600 16GB RAM Asus Radeon RX580 8GB (UEFI Clover Catalina)

Gigabyte GA-Z68-D3H-B3 (Retired)
Intel i7-2600 16GB RAM Asus Radeon RX580 (UEFI Clover High Sierra)
noisegate
Posts: 20
Joined: 18 Dec 2018, 17:32
CPU: i7 4930k
Motherboard: X79 Deluxe
GPU: RX 580

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by noisegate » 18 Sep 2019, 14:14

[External Link Removed for Guests]
User avatar
onemanosx
Olarila Staff
Olarila Staff
Posts: 1322
Joined: 03 Feb 2018, 05:42
CPU: Intel i7-6700HQ HM170 Chipset
Motherboard: Acer Aspire VN7-592G Laptop
GPU: Intel HD 530 + Nvidia GTX 960M

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by onemanosx » 18 Sep 2019, 15:18

noisegate, Looks like audio is enabled with ID 2. Nothing notably wrong in config or ioreg as far as I can see here.
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

Acer Aspire V15 Nitro- Black Edition VN7-592G/HM170 Chipset
Intel i7-6700HQ, 8GB RAM (UEFI Clover Catalina)

MSI B360 Gaming Arctic
Intel i5-8600 16GB RAM Asus Radeon RX580 8GB (UEFI Clover Catalina)

Gigabyte GA-Z68-D3H-B3 (Retired)
Intel i7-2600 16GB RAM Asus Radeon RX580 (UEFI Clover High Sierra)
noisegate
Posts: 20
Joined: 18 Dec 2018, 17:32
CPU: i7 4930k
Motherboard: X79 Deluxe
GPU: RX 580

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by noisegate » 18 Sep 2019, 15:21

Thank you onemanosx, then I don't understand what's wrong.
All I hear are small clicks and pops when I play a file. Same config as what used to work on previous versions of MacOS. Weird...
User avatar
onemanosx
Olarila Staff
Olarila Staff
Posts: 1322
Joined: 03 Feb 2018, 05:42
CPU: Intel i7-6700HQ HM170 Chipset
Motherboard: Acer Aspire VN7-592G Laptop
GPU: Intel HD 530 + Nvidia GTX 960M

No audio from board's sound card with AppleALC

Post by onemanosx » 18 Sep 2019, 15:30

[Local Link Removed for Guests] wrote: [Local Link Removed for Guests]
18 Sep 2019, 15:21
Same config as what used to work on previous versions of MacOS.
Maybe go back to the version of AppleALC that works in that previous setup?
[External Link Removed for Guests]
[External Link Removed for Guests]

Acer Aspire V15 Nitro- Black Edition VN7-592G/HM170 Chipset
Intel i7-6700HQ, 8GB RAM (UEFI Clover Catalina)

MSI B360 Gaming Arctic
Intel i5-8600 16GB RAM Asus Radeon RX580 8GB (UEFI Clover Catalina)

Gigabyte GA-Z68-D3H-B3 (Retired)
Intel i7-2600 16GB RAM Asus Radeon RX580 (UEFI Clover High Sierra)
Post Reply

Return to “Mojave (10.14)”