-->Donations via PayPal [External Link Removed for Guests] :guitar
-->Installation/Post Installation Tutorial [Local Link Removed for Guests]
-->Useful Links [Local Link Removed for Guests]
-->Olarila Images - Updated images [Local Link Removed for Guests]
-->Guides and Tutorials [Local Link Removed for Guests]
-->Clover Folder for All Chipsets [Local Link Removed for Guests]
-->DSDT Patch Requests [Local Link Removed for Guests]

AppleHDA in Lion

MandoesaM
Posts: 5
Joined: 03 Oct 2011, 22:54

Re: AppleHDA in Lion

Post by MandoesaM » 03 Oct 2011, 23:07

plz i need ALC270
in my laptop Hp

Lion And Snow Leopard
insideru
Posts: 3
Joined: 15 Oct 2011, 00:09

Re: AppleHDA in Lion

Post by insideru » 15 Oct 2011, 00:24

I own a Gigabye GA-965P-S3. I tried the method described here to pack a 10.7.2 AppleHDA. Nothing worked. I have an AppleHDA that used to work in 10.7.1 and an old SL one, that Mald0n kindly posted on the InsanelyMac forums. I tried to take the data from either one of them to build a successful 10.7.2 AppleHDA, but all failed. Need advice: here is what i have so far:
[External Link Removed for Guests]
The 10.7.2 v is the one i tried to build.

PS: the old SL version somehow works in 10.7.2, but has severe mic issues.
PPS: oh, and i use a dsdt generated with dsdt autopatcher.
User avatar
artur-pt
Olarila Staff
Olarila Staff
Posts: 5012
Joined: 24 May 2011, 11:04
CPU: i5
Motherboard: Lenovo
GPU: Intel

Re: AppleHDA in Lion

Post by artur-pt » 15 Oct 2011, 23:17

insideru wrote:I own a Gigabye GA-965P-S3. I tried the method described here to pack a 10.7.2 AppleHDA. Nothing worked. I have an AppleHDA that used to work in 10.7.1 and an old SL one, that Mald0n kindly posted on the InsanelyMac forums. I tried to take the data from either one of them to build a successful 10.7.2 AppleHDA, but all failed. Need advice: here is what i have so far:
[External Link Removed for Guests]
The 10.7.2 v is the one i tried to build.

PS: the old SL version somehow works in 10.7.2, but has severe mic issues.
PPS: oh, and i use a dsdt generated with dsdt autopatcher.
hello

the applehda from 10.7.1 works in 10.7.2 just reinstall the kext.

because 10.7.2 update change the applehda in 10.7.1
PB Easy Note TM 86 - i5 430 M - H55M - Ram - 6 GB - Alc272 - Radeon HD 5470 512 QE/CI
Lenovo G500 - i5 3230m - HM77 - Ram - 8 GB - Conexant audio - HD 4000
[External Link Removed for Guests] - join me at irc.freenode.net/##olarila
insideru
Posts: 3
Joined: 15 Oct 2011, 00:09

Re: AppleHDA in Lion

Post by insideru » 15 Oct 2011, 23:39

It doesn't work for me :(

Although it used to work, it doesn't seem to be a Lion AppleHDA. It has no layouts or Platforms.xml. Its version 2.0.8 and the info.plist shows build 11A421. I've attached it to have a thoroughly look at it.
[External Link Removed for Guests]
User avatar
rene
Posts: 17
Joined: 24 May 2011, 18:20
CPU: i7 4770K
Motherboard: GA-Z87M-D3H
GPU: HD7770
Location: Maassluis/Netherlands

Re: AppleHDA in Lion 10.7.2

Post by rene » 16 Oct 2011, 18:25

insideru wrote:It doesn't work for me :(

Although it used to work, it doesn't seem to be a Lion AppleHDA. It has no layouts or Platforms.xml. Its version 2.0.8 and the info.plist shows build 11A421. I've attached it to have a thoroughly look at it.
[External Link Removed for Guests]
This HDA is not from Lion.

See first post from MaLd0n how it works. Get your layout.xml, platforms.xml and info.plist from your working system (SL).

You can use HDA Wizard: [External Link Removed for Guests]

Here's one for your ALC883
[External Link Removed for Guests]# (post #24)
Maybe you can get it to work for yourself :)

But you have first to remove all the old stuff like HDAenabler, ALC8xxHDA ….etc
And replace the original AppleHDA from 10.7.2

Good luck :)

Image
Use Realtek ALC883 for the bin patch

[Edit]
Here's one from oldnapalm for LionGM, you can try also, or use the layout.xml, platforms.xml and info.plist:
[External Link Removed for Guests]
GA-Z77X-UD5H i7-3770K | 8GB | Gigabyte GTX660 2GB | SAMSUNG PRO 256GB; no DSDT; 10.8.4/10.9 DP8
GA-Z68X-UD3H-B3 | i7-2600K@3.4GHz | 8GB | HD6870 | WD 2TB SATA3 | DP2
GA-P35C-DS3R | Intel Pentium E6500 | 8GB DDR3 | XFX HD 5770 | 10.9 DP8
insideru
Posts: 3
Joined: 15 Oct 2011, 00:09

Re: AppleHDA in Lion

Post by insideru » 16 Oct 2011, 21:32

I think i tried those xmls and they didn't work. You happen to know of a good howto or tutorial on how to get this data for a certain mobo? Apparently i need to build the 3 files for myself :(

EDIT: I've tried everything, every combination and every set of xmls available on the internet for the 883. None work, except for the old SL version i posted in the first mediafire link. I guess I only have 2 options, try to bake my own xmls (which i have no idea how to do) or buy a soundcard that is natively supported in Lion (again none that i know of). Any help on any of the 2 topics is welcome :)
User avatar
Cassio
Olarila Staff
Olarila Staff
Posts: 3765
Joined: 26 Aug 2011, 22:53

Re: AppleHDA in Lion

Post by Cassio » 20 Oct 2011, 03:35

Do as explained in the first post, but:

- CommonPeripheralDSP, PathMaps, LayoutID and PathMapRef you will get from AppleHDA.kext (old SL version).kext/Contents/PlugIns/AppleHDAPlatformDriver.kext/Contents/Info.plist

- dict from key HDAConfigDefault you will get from AppleHDA.kext (old SL version).kext/Contents/PlugIns/AppleHDAHardwareConfigDriver.kext/Contents/Info.plist
ASUS N53Jq • CPU: Intel Core i7-740QM 1.73GHz • RAM: 6,0GB • HD: 500GB • GPU: GeForce GT 425M 1GB 1920x1080 • OS: [External Link Removed for Guests] • Linux Mint 15 • Windows 8
desperado
Posts: 54
Joined: 27 Sep 2011, 14:04

Re: AppleHDA in Lion

Post by desperado » 02 Nov 2011, 07:30

MaLd0n wrote: in Lion or 10.6.8
you dont need legacy

use HDEF in DSDT + AppleHDA patched
hi, on my p5e3 deluxe i tied ti use HDEF and AppleHDA patched for my ad1988 (in the bios is selected hda audio), but
my audio card doesn.t work( no audio detected).
what should i do???( whit voodoohda 2.7.2 works).
thanks
Lion 10.8.4, q6600 - p5e3 deluxe GTX 550 ti 1 gb - 8 gb ddr3 corsair 1600
Wilmiolo
Posts: 2
Joined: 27 Aug 2011, 18:25

Help me please...

Post by Wilmiolo » 03 Nov 2011, 19:21

Hello, my system is Lion 10.7.2... (32 BITS) with Realtek ALC888

I patched the AppleHDA with binary code, changed the "Pin Config" with the my:

"01171CF0 01171D11 01171E11 01171F41 01271CF0 01271D11 01271E11 01271F41 01471C10 01471D44 01471E01 01471F01 01571C20 01571D01 01571E13 01571F99 01671CF0 01671D11 01671E11 01671F41 01771CF0 01771D11 01771E11 01771F41 01871C50 01871D9C 01871EA1 01871F01 01971C60 01971D9D 01971EA1 01971F02 01A71C5F 01A71D34 01A71E81 01A71F01 01B71C30 01B71D45 01B71E21 01B71F02 01C71CF0 01C71D11 01C71E11 01C71F41 01D71C29 01D71DC6 01D71E16 01D71F40 01E71C40 01E71D71 01E71E44 01E71F01 01F71CF0 01F71D11 01F71E11 01F71F41"

(from Windows 7 32 BITS, it's fixed already), changed de "CODECID" in Info.plist from AppleHadware... to
my code: "283,904,133" and add patch DSDT, too, for ALC888:

Code: [Local Link Removed for Guests]

Device (HDEF)
            {
                Name (_ADR, 0x001B0000)
                Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                {
                    Store (Package (0x08)
                        {
                            "codec-id",
                            Buffer (0x04)
                            {
                                0x88, 0x08, 0xEC, 0x10
                            },

                            "layout-id",
                            Buffer (0x04)
                            {
                                0x78, 0x03, 0x00, 0x00
                            },

                            "device-type",
                            Buffer (0x0F)
                            {
                                "Realtek ALC888"
                            },

                            "PinConfigurations",
                            Buffer (One)
                            {
                                0x00
                            }
                        }, Local0)
                    DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                    Return (Local0)
                }
            }
installed the kext patched in reboot, but Not Worked it...
I need create the "plataform.xml" and "layout888.xml" fixed for my soundcard? if is true, how to make or fix them, for my sound card?

PLEASE, HELP ME...

PD: When reboot my system, in system profile the sound card is recognized with all IN/OUTPUS, but in system preferences not appears nothing...
powaking
Posts: 14
Joined: 09 Nov 2011, 02:05

Re: AppleHDA in Lion

Post by powaking » 09 Nov 2011, 02:17

insideru wrote:I own a Gigabye GA-965P-S3. I tried the method described here to pack a 10.7.2 AppleHDA. Nothing worked. I have an AppleHDA that used to work in 10.7.1 and an old SL one, that Mald0n kindly posted on the InsanelyMac forums. I tried to take the data from either one of them to build a successful 10.7.2 AppleHDA, but all failed. Need advice: here is what i have so far:
[External Link Removed for Guests]
The 10.7.2 v is the one i tried to build.

PS: the old SL version somehow works in 10.7.2, but has severe mic issues.
PPS: oh, and i use a dsdt generated with dsdt autopatcher.
I have this board, rev. 3.3, and after doing all the codec dumps I realized that the board actually uses ALC888, not ALC883. Have you tried bin patching for this chipset? You may have better results (with the modified DSDT).

Here is my DSDT if you care to try.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
OSX Lion 10.7.2 (Apple Update to 10.7.4)
Gigabyte GA-965P-S3 - rev3.3 - F14 BIOS (Chameleon v2.1 r2035)
Asus GeForce 8400GS 1Gb DDR3
E6420 Duo Core 2 | 4Gb RAM
23" Apple Cinema Display | BT Apple Magic Mouse | HP GX607AA Webcam
davidmirv
Posts: 1
Joined: 22 Nov 2011, 21:10

Re: AppleHDA in Lion

Post by davidmirv » 22 Nov 2011, 21:16

Hi Guys,
I'm trying to do this for ALC882 in lion , I already have DSDT. but I don't have a working SL copy anymore to go off of for the platforms files.. I have modified layout12.xml with my codec id and bin patched AppleHDA with the hex also but I cannot get past

ound assertion "false == me->completeStart ()" failed in AppleHDADriver at line 996 goto Exit
Sound assertion "0 == layoutDict" failed in AppleHDAEngine at line 6118 goto Exit
Sound assertion "0 != configureDSPForAppleHDAPathSet ( pathSet, false )" failed in AppleHDAEngine at line 703 goto Exit
Sound assertion "0 != result" failed in AppleHDADriver at line 2122 goto Exit
Sound assertion "0 != createAudioEngines ( fPathMap_aDriverInstance )" failed in AppleHDADriver at line 207 goto Exit
Sound assertion "false == me->completeStart ()" failed in AppleHDADriver at line 996 goto Exit

This happens when I change the codecID in the layout file to mine (decimal form of course )

previous to this I would get a
Sound assertion "false == codecFound" failed in AppleHDADriver at line 1449 goto handler


Any ideas
Marchrius
Posts: 2
Joined: 09 Dec 2011, 11:15

Re: AppleHDA in Lion

Post by Marchrius » 06 Mar 2012, 22:05

Can someone help me with my ALC888 coundcard on an Acer Aspire 6930G?

I need to personalize the layout888.xml (I think) and the Platforms.xml :mrgreen:
psydafke
Posts: 1
Joined: 24 Feb 2012, 17:50

Re: AppleHDA in Lion

Post by psydafke » 07 Mar 2012, 00:52

This is a nightmare...
I have layout-id ALC898 (but dev id is 10ec899?!?)
Also codec address is 2? Looks like most people have 0
Codec dump done with ubuntu also confirms this.

Did my dsdt patch, bin-patched appleHDA, but suspect there is something wrong with layout898.xml and/or platforms.xml
I have correct input/outputs in SystemProfiler, and what looks like VolumeControl... but no sound.

verbit tool doesn't seem to work on the linux codec dump... And after days of reading and trying i'm kind of lost... When I manage to get the correct Verbs, is there a tool to create the correct layout-xml and or platforms.xml?

Any help would be greatly appreciated.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robtys
Posts: 1
Joined: 18 Jul 2012, 06:47

Re: AppleHDA in Lion

Post by robtys » 29 Jul 2012, 20:49

psydafke wrote:This is a nightmare...
I have layout-id ALC898 (but dev id is 10ec899?!?)
Also codec address is 2? Looks like most people have 0
Codec dump done with ubuntu also confirms this.

Did my dsdt patch, bin-patched appleHDA, but suspect there is something wrong with layout898.xml and/or platforms.xml
I have correct input/outputs in SystemProfiler, and what looks like VolumeControl... but no sound.

verbit tool doesn't seem to work on the linux codec dump... And after days of reading and trying i'm kind of lost... When I manage to get the correct Verbs, is there a tool to create the correct layout-xml and or platforms.xml?

Any help would be greatly appreciated.
Your Codec is: ALC898, your Vendor ID is: 10EC and your Device ID is: 0899,
I don't think this is the problem !
I guess depending of how the ubuntu starts the codecs install made it appears as address 2.
You probably have also HDMI Audio into you Graphic Card.

I know it is not a solution, but may light some idea. :-)
Post Reply

Return to “Lion (10.7)”